ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ (TAVSİYE KİTAP- FİLM)


Merhabalar öncelikle yapmak istediklerinizi yazmakla başlamak çok iyi bir fikir,  bence herkes boş zamanlarda bunu yapmalı tabi insanlık hali unutuluyor bazen. İzlemek  istediklerinizden, okumaktan keyif aldığınız şeylerden, müziklerden yazın. Bence yazmak çok güzel ve her gün yarım sayfa yazmanın unutkanlığı geciktirdiğinin kanıtlanmış bir bilgi olduğunu biliyor muydunuz? 

Bugün sizlere  Ölü Ozanlar Derneği kitabından ve kitaptan uyarlanmış filminden bahsetmek istiyorum, çünkü gerçekten okunması gereken ve  okumayı sevmeyenlerinse izlemesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum.  Ben tabi ki okumaktan yanayım fakat kitapların beyaz perdeye çıkmasına da karşı değilim çünkü herkes okumayı sevmiyor ve bence herkesin böyle güzel kitaplardan haberdar olması gerekir. Ancak filmler uyarlamalardan  farklı olursa bence aslını yansıtmadığı için  sorun yaratabilir ve kitabın yanlış tanınmasına neden olabilir.



        Carpe Diem kitabında anı yaşamak ve özgürlük asıl konusu ve öğretmenlerin nasıl yol alması gerektiğini aile baskısıyla büyüyen; doktor ,mühendis olmasını isteyen ailelerin çocukları bin bir zorlukla yolladıkları ve okulda tonlarca para harcıyor olmalarının gereksiz olduğunu, aslında çocuklarına sorsalar belki bu kadar paraların gitmeyeceğini, çocuklarının yeteneklerine yöneleceklerini ve herkes özgür olacağını anlatıyor. Aslında tüm mesele bu  özgürlük. Örneğin bankaya gidiyoruz yüzü asık, somurtkan biri çıkıyor merhaba demeden ne vardı? Gibi cümleler kuruyor. İnsanın içinden istemiyorsan, zorlanıyorsan yapma demek geliyor. Tabi ki geçinmek için zorunlu olabilir ama şuan konumuz bu değil, onu belki başka zaman konuşmalıyız. Ülkemizde geçim sorunsalı ne yazık ki mevcut bence o yüzden herkes kendinin farkına varmalı ve ona göre yol almalı, bir meslek seçmeli. Herkes statü sahibi olacak diye de bir şey yok bana göre film ve kitap aslında bunu ifade ediyor.

        Son olarakta  kitaptan bir şiir:
Vakit varken tomurcuklar topla.
Zaman hala uçup gidiyor ve bugün gülümseyen bir çiçek yarın ölüyor olabilir.
Ve bu söz ;kim ne derse desin kelimeler ve fikirler dünyayı değiştirebilir


Not olarak da; filme adı geçen baş karakter öğretmen ve öğrencilerin ‘’kapatan, kaptanım ‘’dediği kişi gerçek hayatta Robin Williams, 2014 yılında evinde intihar ederek hayatına son vermiştir. Çoğu filminde insanlara umut, özgürlük, hayallerinden asla vazgeçmemeyi öğütlemişti. Garip yanı da bu aslında, ama kesinlikle bilinmesi izlenmesi okunması gereken bir film ve kitap olduğunu düşünüyorum.

Misafir yazarımıza bu güzel yazısı ve paylaşımı için teşekkür ederiz. Misafir yazarımız: Nisanur A. Görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın #evdekalın. Filmden bir kesit için TIK! Kitap için TIK!

SAHİPSİZ CÜMLELER

Yorumlar

  1. gerçekten çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. güzel bilgilendirme için çok teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  2. Tavsiyen için teşekkürler, çok güzel bir yazı yazmışsın. Kitabı ilk fırsatta okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Şu sıralar malum evdeyiz film arayışındayım bu güzel tavsiye için kendi adıma teşekkür ederim. Düşüncelerinize katılıyorum. Umarım kitabı da en kısa zamanda edinip okurum.

    YanıtlaSil
  4. Yazını okudum ve merak ettim güzel yazın için teşekkürler yakın zamanda okumak dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisanur bu yorumlara çok mutlu oluyordur. Onun adına teşekkürler bu güzel yorumlarınız için. :)

      Sil
  5. Yazını çok beğendim özellikle kitaptan bir kesit olarak yazdığın şiir çok güzeldi.En kısa zamanda bu kitabı okumak isterim.

    YanıtlaSil
  6. Harika bir seçim..
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder