Tüm Dünya'da Travma Durumu Yaşıyor (Corona)

Corono virüsü salgını sadece Türkiye'de değil Dünya da olumsuz etkilerini gösteriyor. Aslında tüm Dünya'da travma durumu yaşanıyor. Bu süreç sağlıklı anlatılmazsa bir iki ay sonra travma belirtileri görülmeye başlanabilir.



Bu travma belirtiler nelerdir. Örneğin, Uyku düzeninde bozulma, Beslenme de bozulma iştahsızlık ya da çok yeme. kabuslar, olayların tekrarlanacağı korkusu, tetikte olma, kolay irkilme, çabuk öfkelenme- sinirlenme, gelecekle ilgili plan yapmama, umutsuzluk, olayı hatırlatan durumlardan rahatsız olma, iç sıkıntı, çarpıntı, nefes almama gibi fizyolojik belirtiler, yaşanan olay geçtikten sonra bile olay tekrardan olacakmış gibi aşırı uyarılma. Örneğin virüsten sonra kalabalık ortamlara girememe, sürekli el yıkma (obsesif durum) gibi bir çok etkisi var. 

Peki çocuklarda travma belirtisi nasıl oluyor. Yukarıda değindiğim ekstra belirtilerin yanında.  Korku, alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme gibi regresyon belirtileri, ayrılık kaygısı (annesinden babasından ayrılmak istememe), uyku problemi, kabuslar görme, çabuk sinirlenme, depresyon belirtileri, iştahsızlık, konsantrasyon  güçlüğü, bebeksi konuşma, yalnız yatmak istememe.

Neler yapılabilir?

HABER LİMİTİ ( sabahtan uyuyana kadar  haber izlerseniz.Kaygı, korku ve endişenizi artırırsınız. Ve bu ortamda bulunan çocuklarda da kaygı, korku düzeyi artar. Günde belirli saatler aralığında haberleri kontrol edilebilir.)

RASYONEL OLUN (KAÇINMAYIN) (Corona virüsünü görmezden gelmek doğru değil, tamamen gün boyu aklınızın onda olması da doğru değil. Gerekli önlemlerinizi alın.)

RUTİNLERİ DEVAM ETTİRİN (Birçok kişi günlük rutinlerinin bir kısmını kaybetti. Sosyal aktivite onlardan biri, ya da işini evden yürütmek veya okula uzaktan eğitimle katılmak. Bunlar şimdilik kaybettiğimiz rutinler ama hala korumamız gereken rutinlerimiz var. Beslenme düzeniniz, uyku saatiniz... özellikle çocuklarınızın rutinlerine dikkat edin. Normal hayattaki rutin deki bozukluklar da insan da kaygı düzeyini attırır. )

HOBİ EDİNİN, Evde nefes egzersizleri, spor yapın. Kortizol hormonunu artırmak ruh sağlığı açısından önemlidir. Sevdiklerinizle birlikte görüntülü sohbet edin. 

SAHİPSİZ CÜMLELER






Yorumlar

  1. Evden çıkamayan oğlumun dengesi bozulmaya başladı. Biz işe gidip gelirken tedirginiz. Allah'ım hepimizin yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin! Belirsizlik kaygı yaratır.Şuanda belirsiz bir durum içindeyiz ayrıca. Umarım ülkece çok travmatik boyuta varmadan atlatırız bu süreci.

      Sil

Yorum Gönder