HIZLI YAŞA HIZLI TÜKEN


Yavaş ya da hızlı yaşam çoğu kişi bu iki kelimeyi duymuştur sanırım. Fakat yavaş yaşam denilince aklınıza yavaş hareket etmek gelmesin. Hızlı yaşam denilince de hızlı hareket etmenin gelmeyeceği gibi. Bu iki kelime bu tarz tanımlarla doldurulacak kavram değiller çünkü. Çevremizde hızlı yaşayan ve yavaş yaşayan insanları gün boyunca görürsünüz; ama çoğumuz fark etmeyiz bile. Hatta kendimizin hızlı yaşayan mı yavaş yaşayan bir insan olup olmadığımızı anlamayız üstelik. Kavramların içeriğini bilmeden hızlı yaşam daha olumlu ve tercih edilebilir gibi duruyor. Evet, maalesef yavaş yaşamaya oranla hızlı yaşama biz insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Fakat bilinçli bir tercih değil bu. Hızlı yaşama adapte olmuş insanlar birçok işi aynı anda ya da bir işi hızlı bir şekilde yapmaya çalışırlar. Sadece iş gelmesin aklınıza ikili ilişkiler bile dâhildir buna.  Hatta çocuk yetiştirmek bile. Hızlı, içi doldurulmadan yapılan her şey mutsuzluk, pişmanlık ve doyumsuzluk olarak geri döner bu insanlara. Sonra tüketim sosyolojisinin üzerinde uzunca durduğu tüketim toplumu olup çıkıveririz. Her şeyi hızlıca tüketmek, her şeyi elde etmeye çalışmak, her işi yapmak için hızla karar vermek, yaptığımız işin hazzını duymadan.



Hızlı yaşamı tercih etmiş insanları oturuş şeklinden bile tanımanız mümkündür. Sandalyenin, koltuğun ucunda aniden kalacakmış gibi kaygılı bir şekilde otururlar. Tıbbi dilde A tipi kişilik özelliği olan insanlardır bunlar. Bu insanların yaşam sürelerinin kısa, psikolojik rahatsızlık ve kalp krizi, kalp hastalığına daha açık olduğu da kanıtlanmıştır. Bu kişiler genellikle acelecidirler, zamanları çok kıymetlidir, zamanlarını boş yere harcamak gibi lüksleri yoktur, çabuk öfkelenirler, aşırı kontrolcüdürler ve bulundukları grup içerisinde lider, iktidar sahibi olmak isterler.  

Yavaş yaşam nedir? Hızlı yaşamın zıt bir kutuptur aslında. Hayatı umursamayan, iş yapmayan, tembel insanlar gelmesin aklınıza. Böyle bir tanım oluştuysa zihninizde o tanımı silin. Yaptığı işi hissederek yaşayan insanlardır kendileri. Ve tıbbi dilde B tipi kişilik özelliğine sahip insanlar olarak tanımlanırlar kendileri.  Bu insanlar aceleci olamayan, rahat karakterli insanlardır, çok iş yapsalar da kendilerini strese sokmadan işlerini yapmaya çalışırlar, A tipi kişilik özelliğindeki gibi bulunduğu grup içerisinde rekabetçi olmak, lider olamaya çalışmak gibi bir özellikleri yoktur. Üstelik rekabetin insanın ruhunu en çok yoran şeylerden biri olduğu inkar edilemez bir durumken. Ve B tipi kişilik özelliğine sahip insanlar değiştiremeyeceği her şeyi olduğu gibi kabul ederler.

Peki, çocuklarınızın A tipi ya da B tipi kişilik özelliklerini benimsemesinde ailenin de büyük bir etkisinin olduğunu söylesem.  Bunu belki çocuğunun iyiliği için yaptığını düşünen insanlar var. Örneğin, çocuğu sıkıldığında en sevdiği çizgi filmi izletmek, tekrar sıkıldığında akıllı telefon vermek, arkasına geziye götürmek, buz patenine gitmek…..bu uzar gider. Dışarıdan bakıldığında çok sosyal hiç sıkılmaya vakitleri olamayan bir aile görüntüsü vardır. Arada sıkılmaya, düşünmeye çocukların yalnız kalmasına fırsat verin. Sıkılmak, düşünmeyi düşünmekte hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştirir. Bu şekilde aileler farkında olamadan hızlı yaşam ve doyumsuzluğu çocukların hayatına empoze ediverirler. Sürekli rekabet eden, her şeyi elde etmeye çalışan, sürekli hızlı bir şekilde işlerini yetiştirmeye çalışan bu arada birçok aktiviteyi bir arada yapmaya çalışan zamanı olmayan, endişeli, kaygılı, öfkeli insanlar oluverirler.  Sosyal medyadaki profil tanımlarında bile tanıyabilirsiniz bu insanları. Örneğin, kayak, doğa yürüyüşü, taraveling, mühendis, danışman, tiyatro tutkunu…. üstelik bir de ana kuzusu.

Şimdi A tipi kişilik özelliğine mi sahipsiniz B tipi kişilik özelliğine mi sahipsiniz önce onu belirleyin. Ve hızlı gidiyorsanız yavaşlayın.  Elbette bu kişilik özelliklerini değiştirmek zor ama dinlediğiniz müziği, yaptığınız işi hissedin. Birçok sosyal aktiviteyi bir arada yapmak yerine birkaç tanesini belirleyip hissederek yapın.  Aşkı, sevgiyi yavaş yaşayın iliklerinize kadar hissedin, hızlı tüketmeyin. Ölümün olduğunun en iyi bilincinde olan varlıklardan birisi olduğu için belki de böyle hızlı hareket ediyor insan kendisinden geri de bir şeyler bırakmak istiyor belki. Fakat bu şekilde yaşadıklarında hayatı ıskaladıklarının farkında olmadan… Yavaş yaşayan da ölüyor hızlı yaşayan da önemli olan bu geçirdiğiniz süre içerisinde doyum sahibi, mutlu olmak. Görüştüğüm zaman görüşürüz! :)


SAHİPSİZ CÜMLELER

Yorumlar

  1. Uzun zamandır çıkmamıştım blog gezintisine A tipi ve B tipi ayırt etmişsiniz ya hani A tipi gibi bir insan modeli ile hayli hızlı bir dönemden geçtim ve şimdi bu hızın yorgunluğu ile yavaşlayıp tekrar şöyle bir etrafa, hayatıma bakmaya başladım. Tekrar oturup düşünmeme fırsat verdiğiniz için teşekkürler, elinize, emeğinize sağlık, saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Zamanınızı ayırıp okuduğunuz için.

      Sil

Yorum Gönder