PLASTİK SADECE ÇÖP DEĞİL OTİZM VE OBEZİTE


Evet, 2018 yılını yolcu ettik ve 2019 yılına girdik. Geçmiş yılların hayatımızdan ne götürdüğünü ve 2019 yılından ne beklediğimiz üzerinde durmayacağım. Üzerinde duracağım konu poşet, naylon torbalar. Ve plastik ambalajların hayatımıza etkisi olacak. Son haftalarda haberlerde çok duymuşsunuzdur. Artık marketlerdeki poşetler paralı olacak. Bu çevre-bilim (Ekoloji) açısından oldukça yararlı olacaktır, ama bu ne kadar istikrarlı bir şekilde uygulanabilecek merak etmiyor değilim. Poşetlerin paralı olması poşet tüketimi azaltıp, doğaya olumsuz etkisi bir nebze azalacaktır belki, peki marketlerdeki plastik ambalaj ürünleri. Pet şişeler, şampuanlar, konserveler ( dış etiketlerinin yapımında), biberonlar, oyuncaklar… Yapılan araştırmalar göstermektedir ki bu saydığımız ürünlerin içerisinde BPA ve FİTALATLAR bulunmaktadır. 

Oyuncaklarda ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Yani hepimiz her gün fitalatlarla yıkanıyoruz. Bebek losyonlarını ne kadar çok sürerseniz bebek o kadar fitalata maruz kalıyor. Filatat losyon vb. şeylerin kokusunun sürülen yerde kalıcı olmasını sağladığı için ürünlerde kullanılıyor. İşin ilginç yanı içerik kısmında fitalat ibaresi yer almayıp koku vb. başlık altında bu ürünler toplanıyor. 

Bilim adamlarının bebeklerin idrarları üzerine yaptığı araştırma da bu durumu kanıtlar nitelikte. Ve biz, bu kimyasalları yiyoruz, vücudumuza sürüyoruz. Peki BPA ve fitalatın insan üzerindeki etkileri nedir? Hormonları etkilemesi, obezite, hiperaktivite, dikkat eksikliği, kanser, cinsiyet kayması, prostat kanseri, erken ergenliğe girme ve otizm. 2009 yılında yapılan araştırma her 150 doğumdan birinin otizmli dünyaya geldiği sonucuna bakıldığında otizmde genetik olamayan bir şeylerin etkilerinin olduğunun göstergesidir. Damacanalar, pet şişeler ne kadar sağlıklı. Ambalaj ürünlerle o kadar iç içeyiz ki. Peki ne yapmamız gerekiyor?

Alışverişlerde mümkün olduğunca kendi bez torbalarımızla gidebiliriz.

Plastikle ya da paketlenmiş sebzeler almak yerine pazardan sebze alabiliriz.

Plastik tek kullanımlık ürünleri tercih etmemeliyiz. Cam paketlerdeki ürünleri tercih edebiliriz.

Yumurta vb paketlemelerde karton paketli ürünleri tercih edebiliriz.

Pet şişelerden su içmek yerine cam şişeleri tercih etmeli ya da yanımızda şişemizi taşımalıyız.

Plastik oyuncaklar yerine çocuklarımıza ahşap oyuncaklar satın alabiliriz.

Saklama kabı olarak plastik ürünler yerine cam ürünleri seçebilirsiniz.

Daha az ürün satın alabiliriz. Maalesef tüketim toplumu haline geldiğimiz için ihtiyacımızdan fazlasını alıyoruz.

Yani kısaca hayatımızı basit yaşamamız gerekiyor. Eskiler nasıl yaşadıysa. Gıda vb tüketimlerde eskiye bir dönüş olacağını düşünüyorum hep.
“Doğa kendi sorununu kendi çözer. Bizi de sorun olarak görürse bizi de çözecektir.” Ben hayatı daha az plastikle yaşamaya karar verdim. Peki ya siz?

NOT: 2011 yılında ürünlerde, özellikle bebek ürünlerinde fitalat kullanımı yasaklandı ama plastik ürünlerin geri dönüşümde ayrıştırılmaması üzerine tekrar problemli durumların ortaya çıktığı görülmüştür. 

Bu yazının oluşmasında katkısı olan Pazar günü tesadüf olarak izlemiş olduğum TRT belgeseli. VAZGEÇİYORUZ belgeselini mutlaka izleyin yazıdan kat ve kat daha çok bilgi içeriyor. Ve belgeseli izlediğinizde markete alışveriş yaparken çevremizin ne kadar plastik ürünlerle dolu olduğunu göreceksiniz.


SAHİPSİZ CÜMLELER

Yorumlar