Aşkın Kimyası / Chemistry of Love

"Aşk gözle değil, zihinle görür, bu yüzden kanatlı Aşk Tanrısı kördür." William Shakespeare-  Bir Yaz Gecesi Rüyası

İnsanlar aşkı hep kalple ilişkilendirdiler. Artık aşkın kalp işi değil beyinin özellikle hormonların etkili olduğunu düşünülüyor. Baş rol oyuncuları ise  oxytocin ve Dopamine hormonu.

Dopamine insanların hareket, motivasyon, zihinsel odaklanma, psikoz ve hatta anne sütü üretiminde rol oynarken; ancak en çok bağımlılık ve romantizmdeki başrolüyle biliniyor. Yani insanlar aslında birine aşık olmasının nedeni o kişiyi sevmek değil, aşkın hissettirdiği duyguyu sevmek. Ve insan oğlu gittikçe daha fazlasını istiyor. (Ekstradan bilgi sosyal medya da beğenilme, daha fazla takipçi de dopamin hormonunu etkiliyor. Sosyal medyaya bağımlılığın nedeni de bu)

Zavallı aptal aşık o titremelerini, elinin terlemesini, kalp çarpıntısının sevdiği insandan kaynaklandığını düşünüyor. Hatta beyin o kadar ileriyi boyuta gidiyor ki çevrenizdeki insanların uyarısına rağmen aşık olduğunuzu düşündüğünüz kişinin yanlışlarını göstermiyor yani beynin ön lobunu bir müddet çalıştırmıyor. Hani aşkın gözü kördür hesabı. Bu sözde buradan geliyor sanırım. Tabi beyin bu şekilde sürekli de kalamaz. Bir müddet sonra ön lob aktif olunca çevremdeki herkes doğru söylüyormuş ve hak veriyor bir zaman gözü aşktan pardon beyni aşktan kör olan insan.

Özellikle sarılma, emzirme.....gibi durumlarda oxytocin hormonu salgılanıyor. Bu hormonun sosyal bağı güçlendirdiği düşünülüyor. Beyinin kimyası elbet yorulacak aşk bitecek ama siz bol bol sarılın oxytocin hormomunu da bitirmeyin...Yani sarılmak, öpmek...beyninizi sevgide tutmak için yapmaya devam edebileceğiniz her şeydir.

Yani bitmeyen aşk diye bir şey yok. Ama bitmeyen ve beslenmesi gereken bir sevgi var. Biz insanlar tamamen edilgen miyiz aşk konusunda, yoksa beynimizi hazırlıyor muyuz aşka. Yani aşkta beynimiz mi bizi yönetiyor biz mi beynimizi yönetiyoruz, yoksa karşılıklı bir çıkar ilişkisi mi orası muamma?  :) Beynimiz neden bize bunu yapıyor, neden aşık etmek istiyor insanları. Tek bir cevabı var insan türünü devam ettirmek.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Love looks not with the eyes, but with the mind, And therefore is winged Cupid painted blind." That's William Shakespeare from "A Midsummer Night's Dream."

That first spark of attraction ignites a region buried deep inside the brain called the ventral tegmental area, or VTA. Recognizing a potential reward in the making, the VTA begins producing a chemical called dopamine, often called the "feel-good" neurotransmitter.

 


also plays a role in movement, motivation, mental focus, psychosis, even the production of breast milk. But it's best known for its starring role in addiction -- and romance.

Jumping from neuron to neuron, dopamine travels an ancient avenue called the mesolimbic pathway, priming the brain to pay attention and react to expected rewards from food, drugs, hugs, sex or other equally pleasant actions.

 

A hop, skip and a neuron jump away is the nucleus accumbens, a round, flat structure which functions as the stimulus control center for the brain. It revs up production of dopamine, flooding your brain with enhanced feelings of bliss, euphoria and desireA hop, skip and a neuron jump away is the nucleus accumbens, a round, flat structure which functions as the stimulus control center for the brain. It revs up production of dopamine, flooding your brain with enhanced feelings of bliss, euphoria and desire

During this growing obsession, the brain sends a signal to your adrenal gland, which manufactures adrenaline and norepinephrine, the chemicals that get your body ready to "fight" or decide to take "flight."

Silly lovestruck human. You thought it was your sweetheart that made you tremble, lose your appetite and get sweaty palms, not to mention that pitter-patter of your heart.

Have you ever wondered why your new love can do no wrong (at least at first)? Yup, that's all chemicals too. First, the brain on love deactivates the amygdala, which controls the perception of fear, anger and sadness.

No wonder we feel safe and secure with our loved one. No red flags here!

 At the same time, the brain dampens the ability of our mid- and frontal cortex to use logic, criticize or think clearly. We literally suspend our ability to analyze and judge the object of our affection.

 

Which leads us to the next level of your brain on love: attachment. All these things we've been talking about -- such as adrenaline and dopamine — are quick highs, designed to get us interested.

 The brain seals the deal by releasing oxytocin, often called "the love hormone." It's a neuropeptide produced in the hypothalamus and secreted by the pituitary gland during times of intimacy, like hugging, breastfeeding and orgasm.

 Studies show oxytocin strengthens social bonds in mammals, and intimate activities that trigger its release help couples create strong bonds.

 So hugging, kissing and love-making are all things you can continue to do to keep your brain on love.

 Source: CNNhealht  By Sandee LaMotte, CNN

 

Yorumlar